Fa En

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی

20 بهمن ، 1400
تیم فضاسازان امین

قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی به دلیل تاثیر مستقیم آنها بر سلامت افراد، لازم است بر اساس استانداردهای متعددی انجام شود. دقت در انتخاب نوع قفسه های مورد استفاده برای چیدن اقلام مختلف، دسته بندی کالاها بر اساس ویژگی های مختلف، رعایت اصول ایمنی در محیط انبار، توجه به نوع کفپوش و متریال استفاده شده در کف سالن های انبار و غیره همگی از مواردی هستند که در این زمینه باید به آن توجه شود. فضاسازان امین در ادامه به چند مورد از استانداردهای مهم و اصول ایمنی در قفسه بندی انبار دارو و کالاهای طبی اشاره خواهد داشت.

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی

به عنوان اولین بخش از استانداردهایی که در قفسه بندی انبار دارویی و کالاهای طبی و پزشکی باید به آن توجه شود، قفسه های استفاده شده در محیط می باشند. این قفسه ها چند ویژگی مهم را باید دارا باشند که عبارتند از:

انتخاب قفسه بندی مناسب با نوع دارو

نحوه چیدمان و برداشت کالاها از قفسه های مختلف با هم فرق دارد. به عنوان مثال، در قفسه بندی مشبک می توان به ترتیب دلخواه کالاها را از قفسه خارج کرد، چون عمق هر یک از ردیف ها کم بوده و جا به جایی اقلام در آنها سخت نیست. در مقابل، قفسه بندی پالت راک به دلیل نوع سازه دسترسی LIFO دارند. به همین دلیل کالاهایی که دیرتر وارد قفسه میشوند، زودتر خارج خواهند شد. با توجه به اینکه مواد دارویی دارای تاریخ انقاضا هستند، لذا نباید برای مدت طولانی در انبار نگهداری شوند و در زمان مناسب باید از آن خارج شوند.

قابلیت شستشوی قفسه مواد دارویی

از دیگر موارد مهمی که در قفسه بندی انبار مواد دارویی باید به آن توجه داشت، قابلیت شستشوی بدنه سازه و پالت های استفاده شده در آنها می باشد. به همین دلیل بهترین گزینه قفسه های فلزی می باشند که در برابر تماس با مواد خورنده مقاوم هستند. به صورت مرتب و دوره ای باید این قفسه ها شستشوداده شوند و با مواد ضد عفونی کاملا عاری از هرگونه آلودگی شوند.

استحکام سازه قفسه انبار

تجهیزات پزشکی و مواد دارویی ممکن است شکننده باشند و برخورد ضربه به آنها می تواند منجر به خسارت های زیادی شود. این مساله مخصوصا در تجهیزات بیمارستانی و پزشکی که قیمت بالایی دارند مشکل ساز خواهد شد. به همین دلیل لازم است قفسه های ثابت و فلزی انتخاب شوند. 
قفسه های فلزی که در انبار مواد دارویی استفاده میشوند، باید از ضخامت بالایی برخوردار بوده و مهاربندهای افقی و ضربدری برای جلوگیری از ریزش در آنها استفاده شده باشد. استفاده از متریال های بی کیفیت در بدنه این قفسه ها به مرور به دلیل تماس با مواد خورنده استقامت خود را از دست داده و سازه قفسه در برابر ضربه نمی تواند مقاومت مطلوبی داشته باشد.

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی

استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی

ارتفاع هر ردیف از قفسه ها

تجهیزات پزشکی و جعبه های بسته بندی مواد دارویی از نظر اندازه و ابعاد با هم تفاوت دارند. به همین دلیل لازم است با توجه به نوع کالا ارتفاع مناسبی را برای ردیف های قفسه ها تنظیم کرد. به عنوان مثال، قفسه های حاوی مواد دارویی می توانند در هر ردیف ارتفاع کمتری داشته باشند و برای تجهیزات بیمارستانی ارتفاع بیشتر در نظر گرفته شود.

دسته بندی مواد دارویی و تجهیزات پزشکی

دسته بندی کالاها بر اساس شرایط نگهداری، تاریخ انقاضا و غیره از دیگر استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی می باشند. مواد دارویی از نظر میزان رطوبت نسبی مورد نیاز، دما و حتی مقاومت در برابر ضربه در گروه های مختلفی قابل دسته بندی هستند. بر همین اساس باید ابتدا آنها را دسته بندی نمود و سپس در بخش های مناسب قرار داد.

پربازدیدترین مطالب ما را دنبال کنید!

شرایط استاندارد محیط انبار مواد دارویی و کالاهای طبی

سالن انبار مواد دارویی نیز باید شرایط استانداردی داشته باشد تا به کالاهای قرار گرفته در قفسه ها آسیب وارد نشود. چند نکته مهم در سالن های انبار کالاهای طبی عبارتند از:

قابلیت شستشوی محیط

محیطی که حاوی مواد دارویی و پزشکی می باشد، از نظر بهداشت باید در سطح بالایی قرار داشته گیرد. گرد و غبار، حشرات و غیره نباید در چنین محیط هایی وجود داشته باشند و به همین دلیل باید به صورت مرتب و دوره ای شستشو داده شوند. قابلیت شستشوی سازه های قفسه بندی انبار و همچنین کف سالن ها از موارد مهمی می باشد که باید به آن توجه داشت. 
متریال هایی که برای کف انبار استفاده میشود نباید در تماس با مواد ضد عفونی کننده و شوینده تغییر ساختار دهند. در غیر این صورت به مرور کفپوش ها از بین رفته و به محلی برای رشد انواع قارچ و کپک تبدیل خواهند شد.

تهویه مناسب

در جریان بودن هوا و کاهش رطوبت نسبی به حدود 60 درصد از استانداردهای مهم در قفسه بندی انبار دارویی می باشند که از فاسد شدن این مواد جلوگیری می کنند. در بخش های مختلف سالن های انبار باید سیستم های تهویه مطبوع هوا تعبیه شود تا رطوبت اضافه کاهش یافته و با جریان داشتن هوا محیط پاکسازی شود.

عدم تابش مستقیم نور خورشید

تابش نور خورشید بر روی بسته بندی مواد دارویی به شدت می تواند به آنها آسیب وارد کنند. چون بسیاری از مواد دارویی نباید در مقابل نور خورشید قرار گیرند، در غیر این صورت فاسد خواهند شد. لذا حتما برای پنجره های انبار تجهیزات پزشکی و طبی و مواد دارویی باید از پرده های ضخیم استفاده شود. علاوه براین، مقابل پنجره ها باید محافظ قرار گیرد تا از ورود حشرات و پرندگان و غیره به داخل محیط انبار جلوگیری شود.

عایق بودن دیوار انبار

برای کنترل شرایط دمایی و جلوگیری از آسیب وارد شدن به اقلام موجود در قفسه های انبار باید دیوارها در برابر حرارت و نم و رطوبت عایق باشند. بر اساس استانداردها باید قفسه های انبار تا دیوار فاصله داشته باشند تا از هرگونه خرابی آنها جلوگیری شود. اندازه استاندارد برای فاصله دیوار تا داروهای موجود در قفسه ها حدود 30 سانتی متر می باشد.

جداسازی انبار از دفتر اداری

به عنوان یک اصل مهم، در هیچ یک از انبارهای دارویی و کالاهای پزشکی نباید دفتر اداری یا آبدارخانه وجود داشته باشد. بلکه باید این قبیل اتاق ها در خارج از انبار و با فاصله از قفسه ها در نظر گرفته شوند.

ایجاد شیب در کف انبار دارویی

به دلیل شستشوی مداوم کف و سایر بخش های انبار دارو و مواد بهداشتی، باید کف سالن کمی شیبدار باشد. شیب کف سالن باعث میشود آب و مواد شوینده برای مدت طولانی در سالن تجمع نکنند و براحتی از محیط خارج شوند.

استانداردها و اصول ایمنی انبار تجهیزات پزشکی

علاوه بر موارد فوق، اصول ایمنی زیر نیز در نحوه قفسه بندی انبار مواد دارویی و کالاهای طبی و پزشکی باید مد نظر قرار گرفته شود:

  • به منظور جلوگیری از هرگونه رخداد، دیوار و سقف و کف انبارها نباید از متریال های قابل اشتعال ساخته شده باشند. 
  • لامپ های مورد استفاده در انبار باید به صورت غیر مستقیم و درون حباب های مخصوص قرار گیرند. این حباب ها از پرتاب جرقه در صورت ترکیدن لامپ به اطراف جلوگیری می کنند.
  • در بخش های مختلف انبار باید کپسول های آتش نشانی تعبیه شده باشد.
  • مواد دارویی و ضایعات باید خارج از انبار نگهداری شوند.
  • مواد دارویی و کالاها و تجهیزات پزشکی حداقل 10 سانتی متر باید از زمین فاصله داشته باشند. هیچ بسته بندی نباید بین راهروها و خارج از قفسه ها قرار گیرند تا برای رفت و آمد در صورت بروز آتش سوزی و غیره مشکل ایجاد نشود.
  • پالت های استفاده شده درون قفسه ها از جنس چوب و پلاستیک نباشد.
  • بخش های مختلف انبار به صورت مرتب و دوره ای باید بررسی و مواردی از قبیل سلامت سازه قفسه بندی، تاریخ انقاضای کالاها و فاصله بین آنها و غیره چک شود.
  • علامت های خروج اضطرری از انبار باید بزرگ و واضح روی دیوار و سایر بخش ها مشخص شده باشد.
  • کالاهای شکستنی در ردیف های پایین و حداکثر در ارتفاع 2.5 متری باید چیده شوند.
  • ساخت قفسه بندی فلزی با بالاترین کیفیت

برای قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی می توانید از محصولات فضاسازان امین استفاده کنید. این مجموعه انواع قفسه بندی فلزی ثابت در اندازه های مختلف را با بهترین متریال تولید و در محل نصب می کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با گروه فضاسازان تماس بگیرید.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
جهت ثبت درخواست خود برای قفسه بندی فضاسازان امین بر روی دکمه روبرو کلیک نمایید.
6LdUFzscAAAAANjBBYAwM-M5LGZ5P6wGdX-KZqwC