جلوگیری از سقوط کالا در انبار از کارهای بسیار مهمی می باشد که از ابتدایی ترین مراحل تجهیز انبار تا جا به جایی بار باید به آن توجه داشت. چون نوع قفسه ها، نحوه قرارگیری آنها، تخصص راننده لیفتراک در جا به جایی بار و حتی نحوه چیدمان کالاها در ردیف های مختلف همگی می توانند در نهایت باعث ریزش بار و خسارت های مادی و حتی جانی شوند. در ادامه چند نکته بسیار مهم برای جلوگیری از ریزش کالا و بار در انبار را معرفی خواهیم کرد. با فضاسازان امین همراه باشید.
یکی از مهم ترین و ابتدایی ترین اقداماتی که لازم است برای جلوگیری از سقوط کالا در انبار انجام شود، انتخاب سیستم قفسه بندی مناسب می باشد. قفسه های انبار در حالت کلی همیشه باید بر اساس ویژگی های فیزیکی کالا، تعداد و وزن آنها و شرایط محیط انتخاب شوند. چون هر یک از قفسه ها دارای قدرت تحمل محدودی بوده و چیدمان بار بیشتر از آن منجر به ریزش و سقوط سازه و خسارت های بسیار زیاد خواهد شد.
علاوه بر قدرت تحمل بار، عرض هر یک از ردیف ها و دهانه و همچنین ارتفاع آنها نیز باید با ویژگی های کالا تناسب داشته باشد. چیدمان کالاهای بزرگ در ردیف هایی با ارتفاع و عرض کم منجر به ریزش و سقوط آنها خواهد شد. لذا بهتر است قفسه های باکیفیت و مقاوم و کاملا سازگار با نوع کالا و تعداد آنها انتخاب شود. به عنوان مثال، برای بارهای بسته بندی شده با اندازه های یکسان و مشابه، قفسه بندی پالت راک می تواند گزینه ایده آلی باشد.
یکی دیگر از موارد بسیار مهم و تاثیرگذار در جلوگیری از سقوط کالا در انبار، بسته بندی کالاها و بار می باشد. در انبارهای سنتی به دلیل چیدمان بارها روی هم به صورت فله ای، احتمال سقوط و ریزش آنها بسیار زیاد بوده و حوادث متعددی در آنها رخ می دهد. این در حالیست که با روی کار آمدن قفسه های فلزی شرایط برای چیدمان تا حد زیادی بهبود یافته است. به عنوان مثال، استفاده از پالت های تخت برای چیدمان کالاهای دارای بسته بندی یکی از راهکارهای مناسب در این زمینه می باشد. بارهای چیده شده روی پالت کاملا محکم شده و با لیفتراک جا به جا و در قفسه بندی خودراهرو و پالت راک و غیره قرار میگیرند.
برای کالاهای فله ای و بدون بسته بندی نیز می توان از پالت باکس استفاده کرده که دیواره های آن مانع از ریزش کالا و بار میشوند. برای اقلامی از قبیل بشکه نیز پالت های مخصوص تولید میشوند که به شدت در ثابت ماندن این کالاها موثر هستند.
بارهای موجود در انبارها از نظر اندازه و ابعاد و وزن با هم تفاوت زیادی دارند. به همین دلیل در چیدمان آنها باید به وزن و ابعاد توجه شود تا از این طریق احتمال سقوط کالا در انبار را تا حد زیادی کاهش داد. بر اساس یک استاندارد، بهتر است بار و کالاهای بزرگ با وزن زیاد را در طبقات پایین و نزدیک به کف انبار قرار داد. هر اندازه کالاهای سنگین و بزرگ در طبقات بالاتر چیده شوند، به همان نسبت احتمال سقوط آنها نیز افزایش پیدا می کند.
تنوع در سیستم های قفسه بندی بسیار زیاد می باشد و برای اینکه بتوانید مانع از سقوط کالا در انبار شوید، باید مدل قفسه را درست انتخاب کنید. به عنوان مثال، قرار دادن کالاهای رول شده از قبیل لوله های پلاستیکی و فرش و موکت در قفسه بندی پیچ و مهره ای یک اشتباه بزرگ بوده و خیلی زود دچار سقوط میشوند. این در حالیست که با انتخاب قفسه بندی کانتی لور می توان کالاهایی از قبیل فرش و موکت و لوله را براحتی روی آنها ثابت کرد. برای بشکه، لاستیک خودرو و سایر کالاها نیز قفسه های مناسب وجود دارد و می توان آنها را به کار برد.
در انبارهای بزرگ و صنعتی چیدمان بار و کالا توسط ماشین آلات مانند لیفتراک انجام میشود. به همین دلیل بین قفسه ها باید راهروهایی را اختصاص داد تا تردد لیفتراک با مشکل مواجه نشود. عرض کم راهروهای بین قفسه ها باعث میشود لیفتراک در زمان حرکت و جا به جایی کالا با بدنه قفسه های جانبی برخورد کند. این برخوردها در نهایت منجر به سقوط کالاهای چیده شده در ردیف های بالایی قفسه ها میشود. علاوه براین، برخورد لیفتراک با بدنه قفسه ها می تواند منجر به ترک و شکستگی سازه شده و با فروپاشی بدنه آنها، حجم بالایی از کالاها ریزش کرده و خسارت مالی و جانی به همراه دارد.
اگر در انبار با محدودیت فضا مواجه هستید و امکان اختصاص دادن عرض زیاد برای راهروها وجود ندارد، می توانید از قفسه بندی راهرو باریک استفاده کنید.
فاکتور مهم بعدی برای جلوگیری از سقوط و ریزش کالا در انبار، دسته بندی استاندارد بار می باشد. کالاهای انبار دارای تنوع زیادی هستند و بهتر است ابتدا بر اساس نوع، شرایط نگهداری، وزن و ابعاد دسته بندی شوند. سپس بر همین اساس در ردیف های مناسب قرار گرفته و در سیستم نیز ثبت گردند. با این دسته بندی نه تنها نظم ایده آلی در انبار ایجاد میشود، بلکه می توان از جا به جایی زیاد کالاها برای دسترسی به سایر اقلام جلوگیری شده و بدون شک بر کاهش احتمال سقوط بار در انبار نیز موثر خواهد بود.
تخصص نداشتن راننده لیفتراک یکی از اصلی ترین دلایل سقوط بار و کالا در انبار می باشد. به همین دلیل بهتر است حتما این افراد در دوره های آموزشی شرکت نموده و مدارک مورد نیاز را دریافت نمایند. علاوه براین، سایر پرسنل انبار نیز برای چیدمان صحیح کالا، جا به جایی مناسب، دسته بندی استاندارد اقلام مختلف آموزش ببینند. با بررسی مداوم بدنه و سایر اجزای قفسه ها نیز از شکستگی آنها جلوگیری شده و به موقع می توان قفسه را تعمیر کرد و مانع از سقوط بار روی آن شد.