امروزه استفاده از انواع قفسه بندی انبار به منظور راحت تر شدن انبارداری بسیار گسترش پیدا کرده است. این قفسه بندی ها موجب منظم تر شدن کسب و کار شده و خرید و فروش کالاها را آسان تر می کند. با پیشرفت های تکنولوژیکی در سال های اخیر، سیستم انبارداری و قفسه بندی انبارها نیز دچار تغییر و تحولات مهمی شده است. که از جمله این تغییر و تحولات می توان به افزایش سرعت در جابجایی کالاهای انبار و همچنین چینش بهتر کالاها اشاره کرد. قفسه ها را بر اساس نوع کاربرد به انواع مختلفی تقسیم می کنند که هر کدام از آن ها دارای ویژگی های خاص و منحصر به فردی است. در این مقاله می خواهیم با قفسه بندی انبار و انواع قفسه های مورد استفاده در انبارداری آشنا شویم؛ پس ادامه ی مقاله را از دست ندهید!
استفاده از قفسه های گوناگون از چندین سال قبل رواج داشته است. در واقع، پیشینیان ما به منظور مرتب کردن لوازم و کالاهای خود از قفسه های چوبی و یا گلی استفاده می کرده اند. با گذشت زمان و افزایش کالاها و لوازم، نیاز به یک سیستم قفسه بندی انبار به شدت حس می شد. به همین دلیل، طراحان و مهندسان باتجربه به دنبال سیستمی بودند که بتواند محصولات را در کمترین زمان ممکن طبقه بندی کند و در جای مخصوص خود قرار دهد. به کار بردن قفسه بندی انبار در کارخانجات و شرکت های تولیدی باعث استفاده ی بهتر از فضای موجود و متراژ کارخانه شده است. این قضیه اهمیت بالای قفسه بندی انبار در صرفه جویی متراژ را نشان می دهد.
همانطور که گفتیم، قفسه های انبار به شکل های مختلفی ساخته می شود. این قفسه ها را بر اساس استفاده ای که از آن ها می شود، می سازند. انواع قفسه بندی انبار عبارتند از:
1- قفسه بندی ثابت:
در این نوع از قفسه بندی تمامی اجزای قفسه به صورت ثابت بوده و جابه جا کردن آن دردسرهای خاص خود را دارد. قفسه بندی های ثابت به انواع مختلفی نظیر قفسه بندی راهرو باریک، بازویی، مشبک و قفسه بندی پالت تقسیم می شوند.
2- قفسه بندی متحرک:
در روش قفسه بندی متحرک تمامی بخش های قفسه را می توان جابه جا نمود این در حالی است که در قفسه بندی ثابت امکان جابجایی قفسه ها وجود ندارد. از جمله قفسه بندی های متحرک می توان به قفسه بندی شاتل، قفسه بندی خود تغذیه و خود برگشت اشاره کرد.
استفاده از قفسه بندی در انبار می تواند بازدهی کارخانه را به شکل قابل توجهی افزایش دهد چرا که از طریق قفسه ها می توان به کالاهای مورد نظر به شکل سریع تری دسترسی پیدا کرد. همچنین امکان مدیریت کالاها و محصولات نیز از طریق قفسه بندی وجود دارد. در واقع، اگر از قفسه استفاده نکنیم، مجبور می شویم کالاها را روی هم قرار دهیم. این کار ممکن است به کالاها آسیب برساند. علاوه بر آن، امکان پیدا کردن راحت تر محصولات در قفسه بندی انبار وجود دارد. یکی دیگر از کاربردهای قفسه بندی این است که یک نظم و ترتیب خاصی بر روی محصولات اعمال می شود. این نظم و ترتیب، باعث دسترسی آسان تر به کالاها می شود. در این صورت کالاها حجم کمتری را اشغال خواهند کرد.
اگر می خواهید انبار خود را به سیستم های قفسه بندی مدرن مجهز کنید باید بدانید که ساخت قفسه ها به این راحتی هم نیست! در قدم اول باید نیاز خود را بشناسید! در واقع، باید بدانید که به کدام نوع از قفسه بندی انبار نیاز دارید. در مرحله ی بعد باید اندازه گیری های دقیقی از محیط خود داشته باشید. زیرا برای ساخت قفسه ها باید تمامی ابعاد به صورت دقیق باشند. پس از آن، طراحی سیستم قفسه بندی انجام می شود. هر چه این طراحی اصولی تر باشد، صرفه جویی بیشتری در متراژ محیط خواهد شد. پس از آن نوبت به انتخاب نوع جنس قفسه ها می رسد. اگر محصولات شما وزن بالایی دارند، بهتر است از جنسی استفاده کنید که مقاومت بیشتری داشته باشد. سپس باید قفسه ها را متناسب با دکوراسیون فروشگاه و یا کارخانه رنگ آمیزی کنید. با طی کردن این مراحل، شما یک قفسه بندی مدرن در انبار خود خواهید داشت.
اولین نکته ای که برای اجرای سیستم های قفسه بندی در انبار باید به آن توجه کنید، کیفیت قفسه ها و استاندارد بودن آن ها است. در صورتی که جنس قفسه مرغوب نباشد و یا اندازه ها استاندارد نباشد، پس از مدتی مجبور به تعویض آن ها خواهید شد که هزینه های زیادی را به شما تحمیل می کند. همچنین، اگر طراحی قفسه به درستی انجام نشده باشد، ممکن است محصولات و کالاها با گذشت زمان دچار آسیب های مختلفی شوند که غیر قابل بازگشت خواهد بود. پیشنهاد ما این است برای قفسه بندی کردن انبار از شرکت هایی کمک بخواهید که تجربه ی کافی در این زمینه داشته باشند. این شرکت ها با توجه به اصول استاندارد مشخص شده، قفسه ها را ساخته و نصب می کنند. به همین دلیل، تضمین کیفیت آن ها بسیار قابل اطمینان خواهد بود.
قفسه بندی انبار دارای کاربردهای بسیار زیادی می باشد که از جمله آن ها می توان به مرتب شدن انبار اشاره کرد. از طرفی، قفسه های انبار مانع از آسیب رسیدن به محصولات می شوند؛ چرا که حفظ و نگه داری استاندارد از آن ها جزء ویژگی های اصلی قفسه بندی انبار است. یکی از مزیت های مهم قفسه های متحرک این است که اگر بخواهیم تغییری در آن ایجاد کنیم نیازی به تغییر کلی قفسه ها نیست. بنابراین پس از چند سال اگر می خواهید فضای انبار خود را گسترش و یا کاهش دهید، بهتر است از قفسه بندی متحرک استفاده کنید.